Search This Blog

Loading...

FDTV #FaizalDzasrik

MPH QUILL MAGAZINE #FaizalDzasrik the purple author

BUY ONLINE : Book + eBook + etc via FAIZAL DZASRIK MERCHANDISE

TRANSLATE FaizalDzasrik.Com

Tuesday, September 1, 2015

Faizal Dzasrik Worldwide Music Chart #FDWMC #September 2015

Faizal Dzasrik Worldwide Music Chart
#FDWMC #September 2015

BRONZE

9.      Hey Mama – David Guetta feat. Nicki Minaj, Bebe Rexha & Afrojack : France + Trinidad & Tobago + USA + Netherlands

#FDWMC TOP PLAY [ Random Zone ]
+ Potret – Akim & The Majistret : Malaysia  
+ Senyum – Aziz Harun : Brunei Darussalam
+ Bangir Bangir – Gulsen : Turkey
+ Andalouse – Kendji Girac : France
+ When The Day Comes – Nico & Vinz : Ivory Coast + Ghana
+ Signs – Claudia Leitte : Brazil
+ Wanita Terbahagia – Bunga Citra Lestari : Indonesia
+ Bitch Better Have My Money – Rihanna : Barbados
+ A Million Voices – Polina Gagarin : Russia

+ Fire Meet Gasoline – Sia : Australia
+ Bad Blood – Taylor Swift feat. Kendrick Lamar : USA
+ I Really Like You – Carly Rae Jepsen : Canada
+ Hati Mati – Ezad Exists : Malaysia
+ carmen – Stromae : Belgium
+ Heroes – Mens Zelmelrow : Sweden
+ Sakitnya Tuh Di Sini – Cita Citata : Indonesia
+ I Feel You – Wonder Girls : South Korea
+ Grande Amore – Il Volo : Italy

+ I’m an Albatraoz – AronChupa : Sweden
+ Gamalo – Amr Diab : Egypt
+ High By The Beach – Lana Del Ray : USA
+ Where Are U Now – Skrillex & Diplo (Jack U) feat. Justin Bieber : Canada
+ Beautiful Now – Zedd feat. Jon Bellion : Germany + Russia + USA
+ Sayangi Dirimu – Fazura : Malaysia
+ Yo Tambien – Romeo Santos feat. Marc Anthony : USA
+ Back It Up – Prince Royce feat. Jennifer Lopez & Pitbull : USA
+ La Mordidita – Ricky Martin feat. Yotuel : Puerto Rico + Cuba
+ No Way No – Magic! : Canada

+ Jealous – Nick Jonas : USA
+ Rhythm Inside – Loic Nottet : Belgium
+ Devil – Super Junior : South Korea
+ Love of My Life – Fivera : Thailand
+ Waiting For Love – Avicii : Sweden
+ Uptown Funk – Mark Ronson feat. Bruno Mars : UK + USA
+ Night Changes – One Direction : United Kingdom
+ Catch Me If You Can – Girls’ Generation : South Korea
+ Help – Aram MP3 : Armenia

#FDWMC TOP FLOAT 
[ FLOAT or FAREWELL ]
NONE – starting October 2015 Chart (Top 60)

#FDWMC MUSIC BANK 
[ Coming Soon
+ Istimewah – Ella : Malaysia
+ #Supergirls – De Fam : Malaysia
+ Zai Jian Bu Zai Jian – Shila Amzah : Malaysia
+ Sabar – Brothers : Malaysia
+ Dahsyat – Mojo : Malaysia + Indonesia
+ Syurga – Alyah : Malaysia 
+ We Built This House – Scorpions : Germany
+ Eye of the Storm – Scorpions : Germany
+ 180’ – Tamey Hosny : Egypt
& more... 

Monday, August 31, 2015

#TheDiaryofFaizalDzasrik Ep. 2


Selamat Hari Kemerdekaan ke-58, MALAYSIA!
Sebagai warganegara Malaysia tercinta, saya menghargai apa yang saya miliki pada hari ini. Sejak dari dahulu lagi, saya ditanamkan dengan sifat ‘waras’ dan bersyukur dengan apa jua kurniaan Ilahi.
Saya masih boleh hidup, bekerja, makan dan beristirehat dengan tenang. Saya belum lagi KAYA tetapi kekal bersyukur dengan setiap rezeki yang dikurniakan seadanya. Insya-Allah, saya akan berusaha lebih gigih lagi bagi MEMAKMURKAN negara tercinta.
Bercerita tentang yang BAIK-BAIK sahaja. Melihat, mengkaji dan meneliti terlebih dahulu ‘TULANG-TULANG BELAKANG’ setiap perkara yang beragenda tersendiri. Berfikir tanpa sikap BIAS! Fahami SEJARAH dengan tepat dan jangan pernah sesekali bersikap ‘lupa daratan’. Anda faham maksud ‘tersirat’ saya? Ringkas tetapi KERAS. #Perghh!

Saya pernah memperjelaskan dahulu di Facebook. Saya ‘kurang selesa’ orang meminati Faizal Dzasrik, tetapi lebih bersyukur jika orang meminati ‘karya Faizal Dzasrik’. Ini bermakna, jika anda seorang pembeli atau pembaca dan meminati karya-karya saya, anda adalah Peminat Karya Faizal Dzasrik, bukan Peminat Faizal Dzasrik.  
Bagi memudahkan kefahaman umum, saya menggunakan nama FAIZAL DZASRIK FAN CLUB (Kelab Peminat Faizal Dzasrik : translasi ke Bahasa Malaysia) sebagai penyatuan peminat-peminat karya. Pengisiannya adalah bukan kerana meminati saya secara individual tetapi fokus kepada karya-karya kreatif saya.
Saya tak nak-lah bersifat ‘perasan sangat’. Hehehe. Jika bersikap seperti itu, ia boleh merosakkan objektiviti selaku pengkarya. Fokus pada kerja-kerja penghasilan karya yang terbaik. Biarkan GLAMOR itu datang sepenuhnya kerana hasil usaha kerja-kerja saya sebagai pengkarya. Orang membaca, melihat dan menilai. Bagi saya, biarlah penilaian dibuat mengambil aspek terpenting iaitu BAKAT
Perkara-perkara lain adalah BONUS sahaja. Insya-Allah, yang TERBAIK adalah untuk anda semua. #Perghh!
#FaizalDzasrik

Oh ya! Saya suka makan dan menghargai makanan. Berlaku di Whatsapp, sahabat-handai meng-SHARE video viral seorang Ustaz menegur sikap tidak elok meng-UP LOAD foto-foto makanan ke media sosial. Bagi saya pendapat beliau masih BERNAS. Betul, tiada apa yang salah pun.
Situasi pemilik akaun media sosial (FB + IG + Tweet), menikmati makanan di tempat istimewa. Mengambil gambar dan meng-UP LOAD ke akaunnya. Bagi saya itu NORMAL. Pertama, gambar makanan adalah jauh lebih elok dari gambar orang yang seksi. Kedua, inspirasi bagi FOLLOWER. Mungkin mereka boleh memasak masakan tersebut jika memiliki kepandaian di dapur sendiri. Ketiga, berkat pahala percuma melebarkan sayap perniagaan pemilik restoran. Promosi-promosi ringkas seperti itu sangat membantu menaikkan jualan pemilik restoran. Keempat, semahal atau seeksklusif makanan tersebut apabila dipaparkan di media sosial, ia masih murah. Makanan adalah ‘subjek’ COME and GO. Lepas makan, kita buang. Habis cerita. Cemburu yang tidak kekal lama.
Berbeza dengan orang yang memaparkan KERETA MEWAH, BARANG-BARANG MEWAH, RUMAH MEWAH, BERCUTI DI TEMPAT-TEMPAT MEWAH. Harganya jauh lebih MAHAL. Haaaa... yang ini boleh membuatkan para FOLLOWERS cemburu kekal selamanya. Hahahahaha. Foto-foto seperti ini, sememangnya saya cuba elakkan. Misalnya, jika bercuti ke luar negara. Saya tetap meng-UP LOAD juga atas kepuasan sendiri tetapi hanya jika melibatkan #urusanrasmi atau #urusankerja sahaja. Jika ‘scenary’ terlalu cantik, UP LOAD tetapi jangan #hashtag atau #tag lokasi sebenar. Macam biasa sahaja.
Biasa-lah. Sifat manusia yang tidak baik. Tidak boleh ‘senang’ melihat orang lain ‘senang’. Saya sangat memahami, ada followers yang sebenarnya ‘teringin’. Apabila hajat tidak kesampaian, maka menyala-lah perasaan api cemburu. BODOH, kan? Hehehe. Bukankah lebih baik mengucapkan Alhamdulilah. Doakan untuk diri sendiri. Insya-Allah, jika ada rezeki giliran kita pula berpeluang ke tempat-tempat yang dihajati nanti. Amin. #Perghh! 
#FaizalDzasrik

Merchandise + Fan Club + Entertainment
FD-Merch + FDFC + FDent 

Saturday, August 29, 2015

#FavouriteMusic #Australia Savage Garden - To The Moon & Back (Extended Version)



Zaman 90an, era di mana pemuzik adalah ‘pemuzik sejati’. Perhatian sepenuhnya apabila menjadikan hasil kerja muzik. Lagu yang sangat sedap didengar dan begitu mengasyikkan. Lagu ini boleh dianggap sangat moden pada ketika itu. Melambangkan dan membayangkan muzik masa hadapan. Dengar pada kualiti ‘arrangement’ lagu ini. Sangat BEST! #Perghh!

Riak muka dan lenturan leher Darren Hayes. Siap kelip-kelip mata lagi. OMG! Hehehe. Saya lebih suka gitarisnya. Sibuk bermain muzik dan jarang pandang kamera. 

#FavouriteMusic #USA LeAnn Rimes - Cant Fight The Moonlight (Official Music Video)



Wo! Lagu ini memang menjadi ingatan terindah dalam kehidupan zaman remaja saya. Saya menonton filem ini ketika di Summit Bukit Mertajam pada hari ‘outing’ ketika menuntut di Kolej Matrikulasi Pulau Pinang, Kepala Batas sekitar tahun 2000. Selepas menonton di pawagam, saya tertarik memiliki album OSTnya. Saya membeli album OST Coyote Ugly di Carrefour, Mid Valley ketika pulang bercuti ke rumah. Lagu ini tidak akan ‘out-dated’. Rentaknya sentiasa bermain dalam fikiran saya. #Perghh!

Saya lebih minat ‘scene-scene’ filemnya secara keseluruhan. Jika scene dalam video muzik, keseluruhannya dalam bar sahaja. Oh ya! Saya suka babak lepak tepi jambatan besar di tepi sungai itu. Adakalanya kita mahu bersendirian dan memikirkan ‘hal-hal tentang masa hadapan’ dengan tenang dan tanpa gangguan. Tempat itu sangat tepat dan strategik! Saya boleh membayangkan. Jika saya HERO filem ini, adakalanya ingin bersendirian di tempat seperti itu.

Merchandise + Fan Club + Entertainment 

Friday, August 21, 2015

#TheDiaryofFaizalDzasrik Ep. 1


Wo! Diari kehidupan? Lebih kurang... Hehehe. Juga menceritakan topik-topik subjektif bagi tatapan umum.
‘The Diary of Faizal Dzasrik’ adalah kompilasi nota-nota ekspressif berkaitan dengan kehidupan. Gaya bahasa yang BEBAS. Tiada waktu tertentu dikhaskan bagi menulis diari ini. Ikut suka hati saya saja!
SALAM PERKENALAN bagi yang baru saja mengenali saya. SALAM PERSAHABATAN juga ditujukan kepada rakan-rakan yang telah lama mengenali saya. Kepada yang baru mengenali tetapi masih dalam proses merapati, saya ingin mengucapkan SALAM MUHIBBAH. Enjoy #TheDiaryofFaizalDzasrik #Perghh!
Hanya di TIMELINE FACEBOOK sahaja.
Masih kekal aktif di FB page FAIZAL DZASRIK FAN CLUB seperti biasa.
Pengunduran saya bukan ‘hilang begitu’ saja. Masih lagi aktif tetapi masa diterhadkan lagi. Jika dahulu setiap Selasa dan Jumaat, mungkin di TIMELINE hanya beberapa kali sebulan. Memberikan laluan pada kerja-kerja penting yang sedang dilaksanakan dari semasa ke semasa.
INSTAGRAM sebenarnya lebih baik. Rakan-rakan yang secara automatik diimport dari Facebook. Majoritinya meletakkan foto-foto koleksi sendiri dan ‘caption’ sudah tentunya yang jauh lebih SOPAN dan TERTIB. Tenang dan TERKAWAL. Tak ke lagi seronok?
GOODBYE FACEBOOK TIMELINE & Hello Instagram!
Repost IG ke FB? Nanti-nanti-lah saya fikirkan. Hmmm... #Perghh!

Saya pencinta muzik sejati! Hampir tiga tahun, mengisi blog ini dengan sebuah carta muzik amatur sedunia : Faizal Dzasrik Malaysia Worldwide Music Chart. Bermula hanya sebagai hobi saja. Ada kawan-kawan mengatakan saya BERANGAN. Memang logik pun. Memerlukan tahap ‘confident’ yang tinggi bagi menerbitkan carta muzik sendiri. Hehehe.
Namun begitu ramai juga yang berfikiran positif dan terhibur. Yang berfikiran positif itu tahu secara langsung sebenarnya saya ‘mengahwinkan’ muzik tempatan dan antarabangsa. FDMWMC kini bertukar menjadi FDWMC. Berwajah baru. Format carta juga baru. Jeng! Jeng! Jeng! Selebihnya, JUST ENJOY THE SHOW ya. Have fun. #Perghh!
Terbitan semula FAIZAL DZASRIK WORLDWIDE MUSIC CHART pada 1 September 2015

Ya! Betul. Trio LAN, SYUK dan ZAREEN akan muncul dengan kisah-kisah baru dalam format blog intergrasi penulisan Tumblr FAIZAL DZASRIK KOPITIAM. Juga diterbitkan di Website Rasmi FAIZAL DZASRIK FAN CLUB. Anda boleh klik pada link, bagi mendapatkan makluman lanjut.
Terbitan ini sebagai satu bentuk penghargaan saya kepada peminat-peminat karya. Bagi peminat-peminat karya saya, mereka sudah lama mengenali watak-watak ini. Sejak 8 tahun lalu hingga ke hari ini, permintaan yang berterusan daripada mereka yang sentiasa berhubung melalui media sosial bertanyakan :-
“Kat mana nak beli novel ni?”  
“Bila nak terbit sambungannya?”
“Boleh tolong cepat sikit tak? Dah lama tunggu ni.” – Permintaan Paling MENARIK!

Sangat... sangat bersyukur kerana novel pertama hasil tulisan saya ini kekal EVERGREEN dan berjaya menerbitkan ‘sentimental value’ kepada para peminat-peminat karya yang pernah membacanya. Peminat-peminat karya yang sudah dewasa pun kembali mencari semula novel ini. Alhamdulilah.
To all my novel fans out there. ‘Ini Suatu Cerita REMIX’ is a ‘complimentary gift’ for you guys! Read it and enjoy. It’s FREE.
Terbitan S1 Ep.1 : Ini Suatu Cerita REMIX pada 4 September 2015

DAPATKAN NOVEL Ini Suatu Cerita & Ini Satu Cerita Alter Ego dalam versi eBook di pasaran sekarang!
Terbitan PTS Media Group bersama e-Sentral MALAYSIA + Lumosbooks INDONESIA + Google Play + BachaBooku Celcom + Kaki Buku. #Perghh!

FD-Merch + FDFC + FDent 

Tuesday, August 18, 2015

#FavouriteMusic #Malaysia Feminin - Untukmu



Oh! Lagu ini sangat popular sekitar tahun 1993. Saya masih ingat lagi, jika membuka ruangan permintaan lagu dalam majalah URTV. Pernah sekali saya melihat satu muka surat penuh lagu Untukmu dipilih oleh para pembaca. Lagu ini sahaja, tiada lagu lain. Hebat, kan? Pada pendapat saya, lagu UNTUKMU adalah ciptaan KRU paling berjaya dalam muzik komersil. Hampir setiap masa berputaran di radio pada ketika itu.
Lagu ini juga memori terindah untuk saya. Pada ketika itu saya tinggal di Port Dickson. Saya mengumpul duit belanja sekolah dan ‘upah membeli barang runcit’ daripada Mama hingga cukup amaun bagi membeli kasut but ala KRU dan Feminin pada ketika itu di Plaza Kota Raya, Kuala Lumpur. Hehehehe.
Saya masih ingat lagi, apabila sahabat sekerja Abah, Allahyarham Uncle Ezral mengaturkan saya sebagai penyanyi cilik undangan (ketika itu berusia 11 tahun) menyertai persembahan konsert terbuka di Pusat Latihan Rekrut di Kem Garison, Port Dickson. Saya pilih lagu ini! Hahahaha. Suara belum pecah kot! Masih budak-budak lagi.
Saya memakai baju kemeja, seluar rap labuh dan kasut but Kota Raya apabila menyanyikan lagu ini bersama empat orang penari (askar-askar rekrut berT-Shirt Putih dan berseluar jeans segak) ditugaskan khas mengiringi saya.
Tidak terkecuali ‘back up’ vokal saya! Aunty Lotfi Ismail, isteri Allahyarham Uncle Ezral berada di belakang. Semasa persembahan separuh jalan, tiba-tiba mikrofon saya tidak berfungsi. Saya tetap meneruskan persembahan secara ‘miming’ dengan vokal Aunty Lotfi. Hahahahaha. Kenangan betul! Thank You Aunty Lotfi! That’s why I really love you so much.
Apabila hendak memasuki persembahan lagu kedua, barulah pihak kru konsert menggantikan mikrofon saya. Akhirnya. Hahaha. Ironik, kan? Feminin dulu pernah digelar penyanyi ‘miming’ terbaik oleh media massa ketika itu. Natijahnya, perkara itu benar-benar berlaku kepada saya. Hahahaha. Kebetulan! #Perghh!

Fesyen Feminin! Sangat berpengaruh pada ketika itu. Menjadi ikut-ikutan remaja zaman 90an. Epik!

Merchandise + Fan Club + Entertainment 

#FavouriteMusic #USA Justin Timberlake - Cry Me A River (Official)



Salah satu lagu paling terbaik di dunia! Sangat bagus. Muzik dan vokal. Superb! #Perghh!

Model wanita bertopi yang masuk ke dalam rumah itu sangat mirip dengan perawakan Janet Jackson. 

Merchandise + Fan Club + Entertainment 

#FavouriteMusic #Australia Sia - Chandelier (Official Video)



Lagu ini tentang apa? Adakalanya kedengaran psikotik. Seperti lagu orang yang mabuk pun ada juga. Saya melihat pada unsur-unsur ‘tekanan dalam diri’ yang berjaya diluahkan dengan muzik yang sangat bagus. Saya suka lagu ini. Sia sangat berbakat! #Perghh!

Orang biasa tidak akan memahami gerakan artistik koreografi penari cilik lagu ini. Saya boleh memahaminya. Lepaskan apa jua perasaan! Bebaskan belenggu hidup dan menjadi diri sendiri. Itu lebih baik. Orang-orang mengata? WHO CARES!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...