Search This Blog

Loading...

FDTV #FaizalDzasrik

MPH QUILL MAGAZINE #FaizalDzasrik the purple author

BUY ONLINE : Book + eBook + etc via FAIZAL DZASRIK MERCHANDISE

TRANSLATE FaizalDzasrik.Com

Saturday, September 26, 2015

#FavouriteMusic #Germany Scorpions - Wind Of Change



Seingat saya, apabila TEMBOK BERLIN yang memisahkan pemerintahan Jerman Barat dan Jerman Timur dirobohkan. Lagu ini berkumandang bagi meraikan penyatuan semula masyarakat Jerman sebagai satu negara. Lagu ini menggambarkan 'angin perubahan' dalam memperjuangkan hak kemanusiaan dan persaudaraan. 
Scorpions adalah rock band kegemaran selamanya! Benar-benar ROCK. Saya suka lagu-lagu rock sebab kita boleh merasai irama ini adalah ‘irama jantan’. Kasar, selamba, tegap, gagah dan ‘soulful’. #Perghh!

Part ‘bersiul’. Memang macho. Pewwit! 

#FaizalDzasrik
Tube + IG + Tweet + Cloud + Pin + Reads + Space 

#FavouriteMusic #Indonesia JUDIKA - Apakah Ini Cinta (Official Music Video)



Masih ingat IKON ASEAN? Menggabungkan penyanyi-penyanyi terbaik rantau Asia Tenggara dalam satu pertandingan. Saya mengenali Judika melalui rancangan tersebut. Judika, Jaclyn Victor tewas kepada Regine Velasquez daripada Philippines. Bagi saya, siapa penyanyi bernama Judika ni? Hebat betul suaranya. Pada ketika itu, saya pertama kali mendengar lagu ‘Malaikat’. Dalam hati saya berkata, “He’s THE ONE!”
Sejak itu, saya menjadi peminat setia Judika.
Sangkaan saya tepat. Lihat Judika pada hari ini. Sangat popular di rumpun nusantara Indonesia, Malaysia, Singapura dan Brunei. Lagu APAKAH INI CINTA adalah lagu kegemaran saya dan Meen jika ingin ‘berlawan suara’ ketika berkaraoke. Neh! Lagu ini terlalu tinggi. Saya terpaksa ‘cheat’ beberapa bahagian lagu ini ketika menyanyi. Hahahahaha. ‘Apakah Ini Cinta’ adalah sebuah lagu yang sangat SUPERB. Oh ya! ‘Malaikat’ dan ‘Aku Yang Tersakiti’ adalah dua lagu wajib jika saya berkaraoke. #Perghh!

Apabila Judika menarik suara ‘high pitch’. Best gila! RESPECT. 

#FaizalDzasrik
Tube + IG + Tweet + Cloud + Pin + Reads + Space 

#FavouriteMusic #Malaysia #Indonesia Dato AC Mizal - Paranoid (Official Music Video Remix Version) ft. Luna Maya



Fiona dan rantai CD Dato AC Mizal? Itu zaman 90an. Zaman kegemilangan rap/boyband Melayu yang sangat memberikan impak kenangan sewaktu remaja saya. Zaman berubah, begitu juga muzik turut berubah. Next mission. Pitbull Malaysia? 100% SESUAI. Adakalanya nak ‘release tension’, saya akan memilih mendengar lagu-lagu ‘club house’. Saya sangat suka lagu ini dalam versi REMIX. Lebih ‘hipster’ dan gempak. #Perghh!

Tiada, tetapi saya suka baju yang digayakan Luna Maya yang berunsurkan etnik itu. Sangat cantik dan menarik.

#FaizalDzasrik
Tube + IG + Tweet + Cloud + Pin + Reads + Space 

Sunday, September 6, 2015

#TheDiaryofFaizalDzasrik Ep. 3


Sebagai Novelis memang perlu banyak menulis. Menulis novel untuk ‘cari makan’. Paling menarik, menulis BERITA SENDIRI bagi mempromosikan novel dan makluman perkembangan terkini. Hehehe. FAIZAL DZASRIK UNITED adalah nama unit rangkaian 4 + 1 blog dimiliki dan dikendalikan oleh saya. Antaranya seperti berikut :-
#FaizalDzasrik (Hobby & Favourite Things)
Faizal Dzasrik Fan Club (FD & Fans + Feedbacks)
Faizal Dzasrik Merchandise (Product Info & Marketing)
Faizal Dzasrik Entertainment (Performing Arts)
Faizal Dzasrik Kopitiam (Writing – Complimentary Blog)


Pada mulanya hanya 1 berkembang menjadi 4 + 1.
Mengapa perlu banyak blog?  
Secara originalnya personaliti saya sangat ‘berwarna-warni’ dan PERIANG. Jika digabungkan semua perkara penting dan kesukaan dalam satu blog sahaja, boleh jadi serabut dan terlalu padat. Dengan pembahagian fungsi, para peminat karya dan pelayar umum secara terbuka boleh memilih subjek kesukaan mereka. Terpulang mengikut citarasa masing-masing.
Saya menganggap setiap blog atau website seperti rumah saya sendiri. Saya hias secantik-cantiknya mengikut kesesuaian. Paling mustahak apabila maklumat yang ingin dikongsikan bersama para peminat karya, kesampaian. Mereka paling kerap bertanya di manakah mahu membeli novel-novel saya. Jika anda memerhatikan setiap post dan gadjet box, saya sediakan LINK khas ke destinasi jualan novel. Mereka boleh klik dan memilih cabang pembelian kesukaan mereka.
Sejujurnya, saya bukan BLOGGER tegar. Saya ber-BLOGGING dalam membentuk platform penyampaian maklumat dan berinteraksi bersama para peminat karya Faizal Dzasrik serta umumnya kepada para netizen ingin mengenali empunya diri yang seadanya ini. Hehehehe. Selamat Datang ke blog-blog saya. Enjoy! Love y’all. #Perghh!

Alhamdulilah, saya seorang yang sihat tetapi adakalanya dalam keadaan tertentu tanpa diduga saya menjadi tidak sihat. Saya merujuk kepada doktor pakar. Berdasarkan amalan gaya hidup dan pemakanan, saya terlebih ASID dalam badan. Sangat suka benda-benda MASAM. Ice Lemon Tea dan Tom Yam. Jangan bagi saya terserempak dengan jalan menuju Kompleks Chowrasta. Saya memang hantu jeruk!
Saya perlu ‘neutralize’ kembali diet pemakanan. Berdasarkan kajian dan pemahaman, saya langsung tidak menjangkakan ayam, daging dan roti (yis) turut termasuk dalam kategori makanan berasid. SEAFOOD, kesukaan saya juga memang diketahui sangat berASID. Jadinya, saya nak makan apa? Nasi tanpa lauk? OMG!
Pilihan terbaik adalah menukar diet menjadi VEGETARIAN. Hanya pada hari bekerja sahaja. Weekday Vegetarian! Menu sup Bayam dan Cendawan (pengganti iras protein daging bagi pengamal vege).
Weekend? Sabtu dan Ahad, saya makan seperti biasa. Tak tahan wok! Masakan Mama saya memang sedap! Sambal tumis, sambal belacan, asam pedas, kari ketam, gulai lemak belimbing... Perghh! Memang kesukaan saya. Semuanya makanan berasid tinggi. Masam dan pedas. Boleh makan, tetapi harus terkawal.
ASID lawannya ALKALI. What? Saya kena telan air bateri kereta ke? Tidak-lah seteruk itu, cumanya saya perlu makan sesuatu yang PAHIT atau PH7 ke atas. Berdasarkan pengetahuan saya, banyak punca penyakit disebabkan ASID. It’s time for me to balance up my whole diet. Be more healthy dan SELECTIVE on choosing food. What to do? Have to! #Perghh!

Oh! Saya sangat suka drama bersiri EMPIRE. Best gila. Sebuah kisah kekeluargaan yang terlibat dalam industri hiburan. Penuh dengan adegan ‘sepak terajang’. Gempak weh! Bila saya tengok promo Season 1, saya yakin drama ni wajib dirakam masuk dalam peti PVR Astro Beyond. Memang superb! Dialog-dialognya yang ‘menggigit’. Semua watak memiliki konflik tersendiri.
Paling saya suka, tentunya Taraji P. Henson yang memegang peranan sebagai COOKIE LYON. Gangsta habis makcik sorang ni. Sangat berani dan penyayang. Lagi seronok berganding dengan PA-nya Si Porsha yang sengal bodoh-bodoh alang tu. Memang kelakar. Hahahaha. Oh ya! Boo Boo Kitty tu cantik, kan? Very delicious! YUM! Hahahaha. Tak sabar nak tonton Season 2. Mesti gempak! #Perghh!

Saya buka YouTube. Nak cari lagu-lagu tempatan terkini yang sedap didengar dan boleh menarik perhatian para peminat muzik antarabangsa bagi dimuatkan dalam carta muzik amatur berangan saya, Faizal Dzasrik Worldwide Music Chart #FDWMC. Terkenan dengan lagu Syurga – Alyah. Layan sekejap. Saya sangat menyukai irama lagu ini.
Tiba-tiba menjelma cahaya... web ads di sebelah kanan skrin YouTube.
“Macam kukenal, tapi di mana ya?” Saya terfikir sejenak.

Oh! Rupanya iklan eBook novel-novel saya Ini Suatu Cerita dan Ini Satu Cerita Alter Ego oleh eSentral Malaysia. Wah! Terima kasih diucapkan kepada eSentral kerana mempromosikan eBook koleksi novel-novel saya.
Bukan di YouTube sahaja. Saya juga terserempak dengan iklan tersebut terpampang di blog sensasi Siakap Keli. Wo! Terima kasih... terima kasih... terima kasih. Alhamdulilah.

Jika anda ke website katalog jualan novel-novel di FAIZAL DZASRIK MERCHANDISE, saya juga menggunakan poster + video iklan eSentral bagi tujuan promosi dan penyampaian maklumat. Tekan sahaja pada poster, anda akan terus dibawa ke katalog eSentral. Kemudahan bagi para peminat karya dan pelayar umum mendapatkan maklumat terus ke pusat jualan.
Beberapa bulan lalu saya telah dihubungi oleh staf eBook Bachabooku Celcom. Beliau juga mengakui pernah membaca dan meminati novel karya saya. Fuh! Rezeki. Alhamdulilah. Saya amat menghargai ingatan beliau. Miss Angelia Ooi, thank you so much. Hoping one day, I’ll meet you.
Baru-baru ini merujuk semula pada katalog Bachabooku Celcom, saya amat gembira. Lengkap semua judul novel saya dipasarkan oleh pihak Celcom. Terima kasih. I’m so happy!



Selamat Datang ke eSentral dan Bachabooku Celcom. Dapatkan eBook-eBook saya di sana ya. Enjoy! Selamat BerSHOPPING. #Perghh!
#FaizalDzasrik

#FaizalDzasrik
Tube + IG + Tweet + Cloud + Pin + Reads + Space 

Tuesday, September 1, 2015

Faizal Dzasrik Worldwide Music Chart #FDWMC #September 2015

Faizal Dzasrik Worldwide Music Chart
#FDWMC #September 2015

BRONZE

9.      Hey Mama – David Guetta feat. Nicki Minaj, Bebe Rexha & Afrojack : France + Trinidad & Tobago + USA + Netherlands

#FDWMC TOP PLAY [ Random Zone ]
+ Potret – Akim & The Majistret : Malaysia  
+ Senyum – Aziz Harun : Brunei Darussalam
+ Bangir Bangir – Gulsen : Turkey
+ Andalouse – Kendji Girac : France
+ When The Day Comes – Nico & Vinz : Ivory Coast + Ghana
+ Signs – Claudia Leitte : Brazil
+ Wanita Terbahagia – Bunga Citra Lestari : Indonesia
+ Bitch Better Have My Money – Rihanna : Barbados
+ A Million Voices – Polina Gagarin : Russia

+ Fire Meet Gasoline – Sia : Australia
+ Bad Blood – Taylor Swift feat. Kendrick Lamar : USA
+ I Really Like You – Carly Rae Jepsen : Canada
+ Hati Mati – Ezad Exists : Malaysia
+ carmen – Stromae : Belgium
+ Heroes – Mens Zelmelrow : Sweden
+ Sakitnya Tuh Di Sini – Cita Citata : Indonesia
+ I Feel You – Wonder Girls : South Korea
+ Grande Amore – Il Volo : Italy

+ I’m an Albatraoz – AronChupa : Sweden
+ Gamalo – Amr Diab : Egypt
+ High By The Beach – Lana Del Ray : USA
+ Where Are U Now – Skrillex & Diplo (Jack U) feat. Justin Bieber : Canada
+ Beautiful Now – Zedd feat. Jon Bellion : Germany + Russia + USA
+ Sayangi Dirimu – Fazura : Malaysia
+ Yo Tambien – Romeo Santos feat. Marc Anthony : USA
+ Back It Up – Prince Royce feat. Jennifer Lopez & Pitbull : USA
+ La Mordidita – Ricky Martin feat. Yotuel : Puerto Rico + Cuba
+ No Way No – Magic! : Canada

+ Jealous – Nick Jonas : USA
+ Rhythm Inside – Loic Nottet : Belgium
+ Devil – Super Junior : South Korea
+ Love of My Life – Fivera : Thailand
+ Waiting For Love – Avicii : Sweden
+ Uptown Funk – Mark Ronson feat. Bruno Mars : UK + USA
+ Night Changes – One Direction : United Kingdom
+ Catch Me If You Can – Girls’ Generation : South Korea
+ Help – Aram MP3 : Armenia

#FDWMC TOP FLOAT 
[ FLOAT or FAREWELL ]
NONE – starting October 2015 Chart (Top 60)

#FDWMC MUSIC BANK 
[ Coming Soon
+ Istimewah – Ella : Malaysia
+ #Supergirls – De Fam : Malaysia
+ Zai Jian Bu Zai Jian – Shila Amzah : Malaysia
+ Sabar – Brothers : Malaysia
+ Dahsyat – Mojo : Malaysia + Indonesia
+ Syurga – Alyah : Malaysia 
+ We Built This House – Scorpions : Germany
+ Eye of the Storm – Scorpions : Germany
+ 180’ – Tamey Hosny : Egypt
& still uploading... 

#FaizalDzasrik
Tube + IG + Tweet + Cloud + Pin + Reads + Space 

Monday, August 31, 2015

#TheDiaryofFaizalDzasrik Ep. 2


Selamat Hari Kemerdekaan ke-58, MALAYSIA!
Sebagai warganegara Malaysia tercinta, saya menghargai apa yang saya miliki pada hari ini. Sejak dari dahulu lagi, saya ditanamkan dengan sifat ‘waras’ dan bersyukur dengan apa jua kurniaan Ilahi.

Saya masih boleh hidup, bekerja, makan dan beristirehat dengan tenang. Saya belum lagi KAYA tetapi kekal bersyukur dengan setiap rezeki yang dikurniakan seadanya. Insya-Allah, saya akan berusaha lebih gigih lagi bagi MEMAKMURKAN negara tercinta.
Bercerita tentang yang BAIK-BAIK sahaja. Melihat, mengkaji dan meneliti terlebih dahulu ‘TULANG-TULANG BELAKANG’ setiap perkara yang beragenda tersendiri. Berfikir tanpa sikap BIAS! Fahami SEJARAH dengan tepat dan jangan pernah sesekali bersikap ‘lupa daratan’. Anda faham maksud ‘tersirat’ saya? Ringkas tetapi KERAS. #Perghh!

Saya pernah memperjelaskan dahulu di Facebook. Saya ‘kurang selesa’ orang meminati Faizal Dzasrik, tetapi lebih bersyukur jika orang meminati ‘karya Faizal Dzasrik’. Ini bermakna, jika anda seorang pembeli atau pembaca dan meminati karya-karya saya, anda adalah Peminat Karya Faizal Dzasrik, bukan Peminat Faizal Dzasrik.  
Bagi memudahkan kefahaman umum, saya menggunakan nama FAIZAL DZASRIK FAN CLUB (Kelab Peminat Faizal Dzasrik : translasi ke Bahasa Malaysia) sebagai penyatuan peminat-peminat karya. Pengisiannya adalah bukan kerana meminati saya secara individual tetapi fokus kepada karya-karya kreatif saya.
Saya tak nak-lah bersifat ‘perasan sangat’. Hehehe. Jika bersikap seperti itu, ia boleh merosakkan objektiviti selaku pengkarya. Fokus pada kerja-kerja penghasilan karya yang terbaik. Biarkan GLAMOR itu datang sepenuhnya kerana hasil usaha kerja-kerja saya sebagai pengkarya. Orang membaca, melihat dan menilai. Bagi saya, biarlah penilaian dibuat mengambil aspek terpenting iaitu BAKAT
Perkara-perkara lain adalah BONUS sahaja. Insya-Allah, yang TERBAIK adalah untuk anda semua. #Perghh!
#FaizalDzasrik

Oh ya! Saya suka makan dan menghargai makanan. Berlaku di Whatsapp, sahabat-handai meng-SHARE video viral seorang Ustaz menegur sikap tidak elok meng-UP LOAD foto-foto makanan ke media sosial. Bagi saya pendapat beliau masih BERNAS. Betul, tiada apa yang salah pun.
Situasi pemilik akaun media sosial (FB + IG + Tweet), menikmati makanan di tempat istimewa. Mengambil gambar dan meng-UP LOAD ke akaunnya. Bagi saya itu NORMAL. Pertama, gambar makanan adalah jauh lebih elok dari gambar orang yang seksi. Kedua, inspirasi bagi FOLLOWER. Mungkin mereka boleh memasak masakan tersebut jika memiliki kepandaian di dapur sendiri. Ketiga, berkat pahala percuma melebarkan sayap perniagaan pemilik restoran. Promosi-promosi ringkas seperti itu sangat membantu menaikkan jualan pemilik restoran. Keempat, semahal atau seeksklusif makanan tersebut apabila dipaparkan di media sosial, ia masih murah. Makanan adalah ‘subjek’ COME and GO. Lepas makan, kita buang. Habis cerita. Cemburu yang tidak kekal lama.
Berbeza dengan orang yang memaparkan KERETA MEWAH, BARANG-BARANG MEWAH, RUMAH MEWAH, BERCUTI DI TEMPAT-TEMPAT MEWAH. Harganya jauh lebih MAHAL. Haaaa... yang ini boleh membuatkan para FOLLOWERS cemburu kekal selamanya. Hahahahaha. Foto-foto seperti ini, sememangnya saya cuba elakkan. Misalnya, jika bercuti ke luar negara. Saya tetap meng-UP LOAD juga atas kepuasan sendiri tetapi hanya jika melibatkan #urusanrasmi atau #urusankerja sahaja. Jika ‘scenary’ terlalu cantik, UP LOAD tetapi jangan #hashtag atau #tag lokasi sebenar. Macam biasa sahaja.
Biasa-lah. Sifat manusia yang tidak baik. Tidak boleh ‘senang’ melihat orang lain ‘senang’. Saya sangat memahami, ada followers yang sebenarnya ‘teringin’. Apabila hajat tidak kesampaian, maka menyala-lah perasaan api cemburu. BODOH, kan? Hehehe. Bukankah lebih baik mengucapkan Alhamdulilah. Doakan untuk diri sendiri. Insya-Allah, jika ada rezeki giliran kita pula berpeluang ke tempat-tempat yang dihajati nanti. Amin. #Perghh! 
#FaizalDzasrik

#FaizalDzasrik
Tube + IG + Tweet + Cloud + Pin + Reads + Space 

Saturday, August 29, 2015

#FavouriteMusic #Australia Savage Garden - To The Moon & Back (Extended Version)



Zaman 90an, era di mana pemuzik adalah ‘pemuzik sejati’. Perhatian sepenuhnya apabila menjadikan hasil kerja muzik. Lagu yang sangat sedap didengar dan begitu mengasyikkan. Lagu ini boleh dianggap sangat moden pada ketika itu. Melambangkan dan membayangkan muzik masa hadapan. Dengar pada kualiti ‘arrangement’ lagu ini. Sangat BEST! #Perghh!

Riak muka dan lenturan leher Darren Hayes. Siap kelip-kelip mata lagi. OMG! Hehehe. Saya lebih suka gitarisnya. Sibuk bermain muzik dan jarang pandang kamera.

#FaizalDzasrik
Tube + IG + Tweet + Cloud + Pin + Reads + Space 

#FavouriteMusic #USA LeAnn Rimes - Cant Fight The Moonlight (Official Music Video)



Wo! Lagu ini memang menjadi ingatan terindah dalam kehidupan zaman remaja saya. Saya menonton filem ini ketika di Summit Bukit Mertajam pada hari ‘outing’ ketika menuntut di Kolej Matrikulasi Pulau Pinang, Kepala Batas sekitar tahun 2000. Selepas menonton di pawagam, saya tertarik memiliki album OSTnya. Saya membeli album OST Coyote Ugly di Carrefour, Mid Valley ketika pulang bercuti ke rumah. Lagu ini tidak akan ‘out-dated’. Rentaknya sentiasa bermain dalam fikiran saya. #Perghh!

Saya lebih minat ‘scene-scene’ filemnya secara keseluruhan. Jika scene dalam video muzik, keseluruhannya dalam bar sahaja. Oh ya! Saya suka babak lepak tepi jambatan besar di tepi sungai itu. Adakalanya kita mahu bersendirian dan memikirkan ‘hal-hal tentang masa hadapan’ dengan tenang dan tanpa gangguan. Tempat itu sangat tepat dan strategik! Saya boleh membayangkan. Jika saya HERO filem ini, adakalanya ingin bersendirian di tempat seperti itu.

#FaizalDzasrik
Tube + IG + Tweet + Cloud + Pin + Reads + Space 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...